
Mitt första recept blir en klassiker. Här är det bästa receptet på kanelbullar enligt mig, de blir stora och riktigt fluffiga.
Recept
50 g jäst
150 g Svenskt smör
5 dl Mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 1/2 l vetemjöl
Fyllning
150 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 msk mald kanel
Garnering
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Rör ihop fyllningen. Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Kommentera