Baguette
Deg 1
- 5 g färsk jäst
- 3 dl kallt vatten
- 5 dl vetemjöl special
Deg 2
- 15 g färsk jäst
- 3 dl kallt vatten
- 1 sats deg 1 (poolish)
- 1 msk salt
- 1 msk strösocker
- 7–8 dl vetemjöl special
- Matolja till plåtarna
- Flingsalt
Deg 1
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.
- Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät.
- Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rums-temperatur eller i kyl över natten.
Deg 2
- Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
- Tillsätt deg 1, salt, strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Arbeta degen i maskin på låg hastighet i cirka 15 minuter.
- Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 1 1/2 timme.
- Sätt ugnen på 240 grader.
- Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra delar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.
- Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna.
- Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en välsmord baguetteplåt (eller på en vanlig plåt).
- Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
- Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.
- Sänk temperaturen till 200 grader när bröden fått lite färg.
- Grädda tills baguetten sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter, låt svalna på galler utan bakduk.



Leila´s baguette
Kommentera