Baguette 

Deg 1 

  • 5 g färsk jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 5 dl vetemjöl special

Deg 2

  • 15 g färsk jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 sats deg 1 (poolish)
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 7–8 dl vetemjöl special
  • Matolja till plåtarna
  • Flingsalt 

Deg 1 

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.
  2. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät.
  3. Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rums-temperatur eller i kyl över natten.

Deg 2

  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
  2. Tillsätt deg 1, salt, strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Arbeta degen i maskin på låg hastighet i cirka  15 minuter.
  3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 1 1/2 timme.
  4. Sätt ugnen på 240 grader.
  5. Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra delar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till  en rektangel.
  6. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa  till ändarna.
  7. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en välsmord baguetteplåt (eller på en vanlig plåt).
  8. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
  9. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.
  10. Sänk temperaturen till 200 grader när bröden fått lite färg.
  11. Grädda tills baguetten sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter, låt svalna på galler utan bakduk.
 
 
 
Leila´s baguette

Kommentera

Publiceras ej